9 рецептів заливних пирогів, від яких неможливо від відірватися
Зміст
Їжа
robertss 11.09.2023 Article
Заливні пироги без перебільшення можна назвати найпопулярнішою випічкою у світі. У кожній країні існують свої особливості та традиції, як у замішуванні тіста, так і у виборі начинок. Але суть завжди залишається тією самою: заливний пиріг роблять із рідкого тіста, замішаного на кисломолочних продуктах. Це може бути сметана, кефір, ряжанка, кисле молоко тощо.
Про що розповімо в статті:
Солодкі заливні пироги
Чудовий десерт, який легко і швидко готувати. Солодкий заливний пиріг можна зробити практично з будь-якою фруктовою начинкою. Яблука, груші, сливи, вишні, лісові ягоди — все це може піти в справу! А для вишуканого кисло-солодкого пирога можна взяти стебла ревеню.
Фрукти (ягоди) можна повністю залити тістом. А можна зробити пиріг-перевертиш, на кшталт тарт татен, тільки з рідким тістом. Якщо є час і бажання, начинку можна карамелізувати. Для цього порізані яблука (груші, сливи тощо) треба трохи протушкувати в суміші вершкового масла і цукру. Така начинка дасть змогу пирогу швидше пропектися і зробить його смак ще цікавішим.
Напевно, найпопулярнішим у Росії був і залишається заливний пиріг із яблуками. Для такого пирога найкраще вибирати осінні сорти, наприклад, антонівку. Її плоди міцні й у процесі випікання не «розбредуться». Та й смак у такого пирога буде не нудотно-солодкий, а з приємною кислинкою.
Несолодкі заливні пироги
Несолодкі заливні пироги — ось, де можна дати волю своїй фантазії! З рибою, з куркою, з м’ясом, грибами, зеленню, сиром, сиром! За бажанням у начинку можна додати відварений рис або круто зварене яйце. Такий пиріг буде вже не десертом, а абсолютно самостійною стравою, яку, до речі, можна подавати з бульйоном!
Як начинку для несолодкого заливного пирога можна використовувати не тільки свіжі інгредієнти, а й консерви. Тоді час готування сильно скорочується — всього-то відкрити банку! А ще такий пиріг може врятувати залишки вчорашньої вечері. Так, наприклад, капусту, моркву, картоплю і навіть буряк можна обіграти, зробивши начинкою в заливному пирозі.
Суперечки про тісто для заливних пирогів
Традиційно тісто для заливного пирога (не важливо, солодкого чи ні) замішують на сметані, кефірі або ряжанці. За консистенцією воно має вийти, як густа сметана. Ще один орієнтир — тісто для оладок.
Іноді тісто для заливного пирога замішують на майонезі. Це питання смаку. Але ми б не рекомендували так робити. Майонез не любить термічну обробку і, до того ж, додає пирогу зайвої калорійності. Якщо є бажання додати в тісто майонез, то краще розбавити його зі сметаною чи кефіром хоча б 1/1.
До речі, якщо пшеничне борошно замінити на безглютенове (наприклад, рисове, кукурудзяне, гречане або їхню суміш), а саме тісто замішати не на сметані, а на молоці, кислому молоці (або суміші кефіру з молоком), то заливний пиріг підійде і прихильникам ПП.
Рецепти заливних пирогів
Заливний пиріг із яблуками
Рецепт від нашої підписниці Олени Мойшук
Смачний, ніжний, ароматний заливний пиріг з яблуками прекрасно підійде і для затишного сімейного чаювання, і для посиденьок з друзями, і для візиту нежданих гостей. Готуються такі ласощі дуже просто і досить швидко: на весь процес, включно з випіканням, піде трохи більше години.
Заливний пиріг із яблуками
Кількість порцій: 8
Час приготування: 1 година 10 хвилин
- яблук а-4 шт.
- цукор — 220 г
- масло вершкове — 30 г
- рослинна олі я-100 мл
- яйце куряч е-3 шт.
- молоко — 120 мл
- розпушувач тіст а-10 г
- кориця мелена — 1 щіпка
- борошно — 250 г
- Підготуйте яблука для начинки заливного пирога. Фрукти помийте та обсушіть рушником. Потім плоди розріжте на половинки та видаліть серцевини з насінням. М’якоть наріжте скибочками.
- У сковороді розігрійте вершкове масло. Додайте яблука і, помішуючи, готуйте до м’якості. Додайте 4 ч. л. цукру і дрібку меленої кориці, перемішайте.
- Сковорідку з яблуками зніміть з вогню через одну хвилину. Дайте начинці повністю охолонути. Яйця збийте міксером із цукром, що залишився, до збільшення в об’ємі в 2 рази.
- Влийте в яєчну масу молоко і рослинну олію. Перемішайте за допомогою вінчика або міксера на низькій швидкості. Маса має бути рідкою, лякатися цього не слід.
- Додайте борошно і розпушувач тіста. Перемішайте. Тісто заливного пирога не має бути надто густим: воно повинно мати консистенцію млинцевого (орієнтуйтеся на нього).
- Перемішайте і залиште тісто на 10 хвилин за кімнатної температури. За цей час підготуйте одну або дві круглі форми для випікання пирога (пирогів). Духовку нагрійте до 180°C.
- Форму або форми змастіть за допомогою пензлика рослинною олією. Присипте невеликою кількістю манної крупи або борошна. Зайву струсіть. Вилийте дві третини тіста, зверху розподіліть яблука.
- Залийте яблука рештою тіста. Намагайтеся, щоб воно розподілилося рівномірно. Помістіть на решітку або листи. Поставте їх на середній рівень духовки.
- Випікайте заливний пиріг із яблуками протягом 40-45 хвилин. Готовність перевіряйте тонкою дерев’яною шпажкою. Встроміть її в центр пирога і вийміть. Якщо вона суха, виймайте форми з духовки.
- Заливному пирогу з яблуками дайте охолонути у формах до теплого стану. Потім акуратно перекладіть на тарілку. Можна посипати цукровою пудрою. Подавайте на стіл до чаю.
До речі
Яблука для такого заливного пирога обов’язково слід піддавати тепловій обробці, тобто, тушкувати на вершковому маслі. Якщо покласти в тісто сирі, то пиріг не вийде настільки ніжним і повітряним.
Господині на замітку
У тісто пирога слід додавати рафіновану олію без запаху або хорошу маслинову олію першого холодного віджиму: остання додасть смаку заливного пирога з яблуками цікавих, дещо пікантних нот.
Заливний вишневий пиріг
Ще один прекрасний рецепт від нашої підписниці Olga.
Літо чудова пора ягід і дозволяє готувати приголомшливі яскраві страви. Тому пропоную до вашої уваги легкий рецепт приголомшливого заливного пирога з вишнею. Як і всі заливні пироги готується легко і швидко.
Заливний вишневий пиріг
Кількість порцій: 8
Час готування: 1 година
- яйце — 1 шт.
- сметана 10% — 0,5 склянки
- молоко 0,5% — 0,5 склянки
- цукор — 1 склянка
- сіль — за смаком
- борошно — 1 склянка
- вершкове масло — 100 г
- вишня (без кісточки) — 300 г
- Яйце збийте з цукром і сіллю до пінки. З’єднайте зі сметаною та молоком. Масло розтопіть, трохи остудіть і влийте в суміш. Масло вливайте в тісто ТЕПЛИМ, щоб не згорнулося яйце. Борошно просійте і невеликими порціями вмішайте в тісто. Суміш має вийти гладкою, без грудочок тощо.
- Вишню помийте, посушіть паперовим рушником, витягніть кісточки. У форму викладіть 1/3 частину тіста і красиво покладіть ягоду, потім залийте залишками тіста.
- Форму поставте в розігріту до 180°C духовку на 30-40 хвилин. Готовність пирога можна визначити зубочисткою.
- Дістаньте заливний пиріг із вишнею з духовки, дайте йому охолонути, прикрасьте цукровою пудрою (у мене не виявилося, тож я «прикрасила» трохи лимонним цукром (цукор зберігаю в баночці зі шкваркою лимона)) і подавайте до м’ятного чаю, кави, молока.
Заливний пиріг зі сливами
Ідею приготування заливного пирога зі сливами не можна назвати супероригінальною, проте вона чудово працює! До речі, не тільки з цими плодами, а, наприклад, із вишнею, абрикосами, персиками, грушами, яблуками. Заливне тісто вирізняється приємною вологістю та ніжністю. А ще воно не надто солодке, що, знову ж таки, дуже добре. Якщо ж комусь випічка здасться кислуватою, не біда: це можна виправити, посипавши готовий виріб цукровою пудрою або доповнивши його морозивом. У будь-якому разі заливний пиріг зі сливами варто приготувати, особливо якщо ви раніше ніколи не пробували нічого подібного.
Заливний пиріг зі сливами
Кількість порцій: 6-7
Час готування: 1 година 30 хвилин
- яйця — 3 шт.
- цукор — 180 г
- сметана жирністю не менше 40% — 300 г
- борошно — 130 г борошна + ще трохи для посипання
- розпушувач — 1/2 ч. л.
- сіль — на кінчику ножа
- мелена кориця — 1 ч. л.
- сливи — 12 шт.
- тростинний цукор — 1 ст. л.
- сік 1/2 лимона
- цукрова пудра — 2 ст. л.
- Приготуйте тісто для заливного пирога зі сливами. У глибокій мисці збийте міксером яйця з цукром до отримання пишної маси однорідної консистенції.
- Потім, не припиняючи збивання міксером, невеликими порціями додайте сметану. В окрему ємність через часте сито просійте борошно з розпушувачем, сіллю і меленою корицею.
- З’єднайте яєчну та борошняну суміші. Для цього поступово, по 2-3 столові ложки, всипте другу в першу, помішуючи лопаткою. Тісто для заливного пирога зі сливами готове.
- Підготуйте сливи для начинки заливного пирога. Вимийте їх і обсушіть. Потім кожну розріжте навпіл і видаліть кісточки. М’якоть наріжте акуратними часточками.
- Укладіть часточки по колу або по спіралі на дно добре присипаної борошном форми діаметром 22-24 см. Посипте тростинним цукром і збризніть лимонним соком.
- Залийте сливи приготованим раніше тістом. Намагайтеся діяти дуже обережно, щоб викладений «малюнок» зі слив зберігся, і майбутній пиріг мав гарний вигляд.
- Духовку нагрійте до 180°C. Заливний пиріг зі сливами у формі поставте на середній рівень духовки та випікайте приблизно 40 хвилин. Верх його має стати золотисто-коричневим.
- Сливовому пирогу дайте охолонути у формі (близько 30 хвилин). Потім накрийте його великою тарілкою і переверніть. Дайте повністю охолонути. Перед подачею на стіл посипте цукровою пудрою.
До речі
Замість кориці для приготування заливного сливового пирога ви можете використовувати й інші мелені прянощі: наприклад, гвоздику, імбир або кардамон. Терта цедра також не буде зайвою.
Господині на замітку
Якщо ви сумніваєтеся в готовності заливного пирога зі сливами, застроміть у нього тонку дерев’яну шпажку, намагаючись потрапити саме в тісто, і вийміть її. Паличка суха? Сміливо діставайте випічку з духовки
Заливний пиріг із грибами та картоплею
Ситний, «вгодований» пиріг із грибами та картоплею, який може замінити цілий обід. Якщо зі свіжими грибами нестача, у пиріг можна додати солоних або заморожених грибів — все одно вийде дуже смачно.
Заливний пиріг із грибами та картоплею
Кількість порцій: 8-10
Час готування: 1 година 30 хв
- 4 великі картоплини
- 500 г грибів (печериць або лісових)
- 3 цибулини
- 3 ст. л. вершкового масла
- 3 ст. л. топленого масла
- 0,5 ч.л. хмелі-сунелі (або будь-які спеції за смаком)
- сіль
- 2 яйця
- 200 мл майонезу
- 200 мл склянки сметани
- 200 г борошна
- 2 ч. л. розпушувача
- Збийте яйця, змішайте спочатку з майонезом, потім зі сметаною. Борошно просійте разом із розпушувачем, поступово всипте в яєчну суміш, вимісіть, щоб не було грудок, і відставте на 15 хв.
- Гриби очистіть, наріжте тонкими скибочками. Цибулю подрібніть. Обсмажте гриби з цибулею в топленому маслі до готовності, 10-12 хв., остудіть.
- Дно форми змастіть вершковим маслом. Картоплю очистіть від шкірки та наріжте тонкими кружальцями. Красиво викладіть шар картопляних кружечків внапуск, присипте спеціями, далі шарами викладіть усю картоплю, присипаючи спеціями та скроплюючи розтопленим маслом. Поверх картоплі викладіть гриби з цибулею, влийте тісто.
- Випікайте в духовці за 170 °С 40-50 хв. Подавайте теплим або холодним, можна — перевернувши начинкою догори.
Заливний швидкий пиріг із молодою білокачанною капустою, кропом і яйцем
Це хороший і правильний пиріг. Його можна їсти в холодному і гарячому вигляді, собівартість у нього досить низька і його зможе приготувати навіть початківець. А ще інгредієнти для нього доступні й усім зрозумілі: молода капуста, яйця, кріп і тісто на основі кефіру та сметани.
Заливний швидкий пиріг із молодою білокачанною капустою, кропом і яйцем
Час готування: 1 година 20 хвилин
- 450-500 г молодої білокачанної капусти
- невеликий пучок кропу
- трохи свіжого чебрецю і кінзи
- 3 яйця, зварених круто
- сіль, свіжомелений чорний перець
- 160 г вершкового масла + 15 г для форми
- 200 мл кефіру
- 200 мл сметани жирністю від 20%
- 2 ст.л. цукру
- 1/2 ч.л. солі
- 2 яйця
- 280 г борошна
- 1.5-2 ч.л. розпушувача
- панірувальні сухарі для підготовки форми
- кунжут
- Заздалегідь нашатковану капусту злегка обсмажте на маленькому вогні на сухій сковорідці, додайте нарізану зелень кропу, кінзи й чебрецю, посоліть, поперчіть, дайте трохи охолонути й додайте нарізані кубиками варені яйця. Це буде начинка.
- Вершкове масло розтопіть, перемішайте з кефіром і сметаною, додайте цукор і сіль. Яйця збийте окремо і обережно влийте в отриману масу. Вийде рідке тісто. Борошно змішайте з розпушувачем і повільно всипте в рідке тісто, безперервно помішуючи, краще міксером. Вимішуйте до однорідного стану.
- Форму для випічки діаметром 24-25 см змастіть олією і злегка присипте сухарями. Влийте у форму половину тіста, викладіть начинку і рівномірно розподіліть її по тісту. Влийте тісто, що залишилося, розрівняйте.
- Поставте в заздалегідь розігріту духовку і випікайте до готовності при температурі 200 °С (можна спочатку випікати на режимі — «низ» 10-15 хвилин, а потім «верх і низ» до готовності). Готовність перевірте паличкою або сірником — вставлена в центр готового пирога залишається сухою.
- Вийміть пиріг із духовки і дайте йому трохи охолонути, 20 хв. Якщо хочете м’яку скоринку, накрийте зверху рушником, якщо хрустку — накривати не потрібно! Остиглий пиріг викладіть на тарілку або блюдо, прикрасьте кунжутом. Подавати можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Заливний пиріг із м’ясом на кефірі
Заливний пиріг із м’ясом на кефірі дуже простий у приготуванні та не потребує видатних кулінарних навичок. Тісто — найпростіше, та й із начинкою мудрувати особливо не доведеться. Яке м’ясо взяти? Можна яловичину в чистому вигляді або в суміші зі свининою (50 х 50). У будь-якому разі вийде дуже смачно. За бажанням, м’ясну начинку можна доповнити запашною свіжою зеленню (петрушкою або кінзою). У цьому разі заливний пиріг набуде виразного пряного аромату. І неодмінно посипте перед випіканням верх виробу улюбленим тертим сиром: він забезпечить золотисту скориночку, неймовірно апетитну та красиву.
Заливний пиріг із м’ясом на кефірі
Кількість порцій: 8
Час готування: 1 година
- ріпчаста цибулина — 1 шт.
- рослинна олія — 2 ст. л.
- рубане м’ясо — 450 г
- яйце — 3 шт.
- сіль — на кінчику ножа
- цукор — 3 ст. л.
- сода — на кінчику ножа
- кефір — 500 мл
- вершкове масло — 120 г
- борошно — 320-400 г
- тертий сир — 2 ст. л.
- Приготуйте начинку для заливного пирога. Цибулю очистіть і дрібно наріжте. У сковороді нагрійте олію. Покладіть цибулю і, помішуючи, злегка підрум’яньте на середньому вогні (3 хвилини).
- Додайте рубане м’ясо і, помішуючи, смажте на середньому вогні 10 хвилин. Посоліть і поперчіть за смаком. Зніміть начинку пирога з вогню і дайте охолонути за кімнатної температури.
- Приготуйте тісто для заливного пирога. Вершкове масло наріжте маленькими кубиками та залиште на 20 хвилин за кімнатної температури. Яйця збийте вінчиком із сіллю та цукром.
- Соду насипте в теплий кефір і перемішайте. Влийте в яєчну суміш. Знову перемішайте вінчиком. Борошно просійте через дрібне сито. З’єднайте з яєчною сумішшю, перемішайте. Додайте м’яке масло і ретельно вимісіть. За консистенцією воно має нагадувати тісто для оладок. Залиште на 5 хвилин.
- Форму діаметром 26 см вистеліть кулінарним пергаментом. Вилийте в неї половину тіста. Зверху розподіліть остиглу м’ясну начинку. Залийте тістом, що залишилося.
- Посипте тертим сиром. Духовку нагрійте до 180°С. Випікайте заливний пиріг протягом 40-45 хвилин до золотистої скоринки. Дайте трохи охолонути у формі, потім викладіть на тарілку і подайте на стіл.
До речі
Заливний пиріг із м’ясом на кефірі можна подати на стіл зі смачною, густою і жирною сметаною або з соусом за смаком. Підійде будь-який томатний, а також ткемалі або навіть наршараб.
Господині на замітку
Кількість борошна для тіста заливного пирога з м’ясом залежить від густоти кефіру. Якщо він, наприклад, термостатний, достатньо буде додати 320 грамів борошна. У будь-якому разі орієнтуйтеся на консистенцію тіста.
Швидкий заливний пиріг із зеленню
Найшвидший пиріг із зеленню — заливний. Берете будь-яку зелень, змішуєте її з вареним яйцем або з розсільним сиром, або навіть із сиром — ось начинка і готова. Тісто теж простіше простого, приблизно як для кексу, тільки трохи рідше.
Швидкий заливний пиріг із зеленню
Кількість порцій: 10
Час готування: 1 година 30 хвилин
- 4 яйця, зварених круто
- 150 г суміші зелені за смаком
- 30 г масла вершкового, розтопленого
- ½ ч.л. чорного меленого перцю або за смаком
- 300 г борошна
- 7 г солі
- 10 г розпушувача
- 5 г соди
- 240 г яєць (4 шт. категорії СО)
- 300 г кефіру
- 200 г сметани жирністю 10-15%
- вершкове масло для підготовки форми
- насіння кунжуту
- Розігрійте духовку до 170С. Нероз’ємну форму для випічки діаметром 22-24 см з бортиками заввишки не менше 3,5 см змастіть вершковим маслом.
- Для начинки наріжте зелень, подрібніть зварені круто яйця. Додайте розтоплене вершкове масло і перемішайте. Приправте сіллю та перцем.
- У мисці змішайте вінчиком борошно, сіль, соду та розпушувач. Додайте яйця, кефір і сметану. Ложкою або силіконовою лопаткою замісіть тісто. Воно нагадуватиме тісто на оладки.
- Перелийте половину тіста у форму, розрівняйте. Поверх розподіліть начинку і залийте тістом, що залишилося. Посипте поверхню кунжутом.
- Випікайте пиріг приблизно годину. Готовність перевірте дерев’яною паличкою. Пиріг готовий, якщо вставлена в центр пирога шпажка виходить сухою і чистою.
- Остудіть пиріг у формі на решітці 15-20 хвилин, потім пройдіться ножем уздовж бортиків форми і переверніть пиріг на дошку. Накрийте тарілкою або блюдом і переверніть ще раз.
До речі
Начинка для заливного пирога може бути з комбінації найрізноманітнішої зелені, але можна обмежитися, наприклад, зеленою цибулею або шпинатом. Нагадаємо також, що яйця бажано приправити чорним перцем. Він дуже прикрасить страву.
Господині на замітку
Таке тісто, як і тісто на оладки чи мафіни, не слід вимішувати до гладкості. Намагаючись розбити всі грудочки, ви надмірно розвиваєте клейковину, і готовий пиріг вийде щільним і дещо «гумовим».
Заливний пиріг із рибними консервами на сметані
Цей заливний пиріг нашвидкуруч чудово підійде для вечері, особливо якщо ви доповните його зеленим салатом або чашкою гарячого бульйону. А залишки пирога візьміть із собою на ланч або на прогулянку.
Заливний пиріг із рибними консервами на сметані
Кількість порцій: 6-8
Час готування: 1 година 15 хвилин
- сайра або інша риба, консервована у власному соку — 300-320 г
- яйця, зварені круто — 4 шт
- каперси консервовані — 2 ст.л.
- петрушка — 5-7 гілочок
- сіль за смаком
- мелений чорний перець за смаком
- борошно пшеничне — 180 г
- сметана жирністю 15% — 250 г
- рослинна олія — 50 мл
- яйце категорії С1 — 4 шт.
- гірчиця — 1 ч.л.
- сіль — ½ ч.л.
- розпушувач — 1 ч.л.
- сода питна — ½ ч.л.
- Для приготування заливного пирога з рибними консервами на сметані попередньо розігрійте духовку до 180 °С. Дно і бортики нероз’ємної форми діаметром 20 см або квадратної зі стороною 20 см змастіть рослинною олією або вершковим маслом.
- Приготуйте начинку. Злийте з риби сік, розберіть м’ясо на шматочки, витягуючи всі кістки. Намагайтеся, щоб шматочки не були занадто дрібними.
- Яйця і листя петрушки дрібно наріжте, додайте рибу і каперси, приправте перцем, перемішайте. Спробуйте начинку і за потреби досоліть.
- У мисці перемішайте віночком борошно із сіллю, содою та розпушувачем.
- У великій мисці перемішайте віночком до однорідності яйця, рослинну олію та гірчицю. Додайте сметану і перемішайте ще раз.
- З’єднайте суху та рідку суміші, перемішайте лопаткою або вінчиком до однорідності.
- Перелийте у форму приблизно половину тіста. Поверх тіста розподіліть начинку.
- Закрийте начинку тістом, що залишилося, розрівняйте його лопаткою. Випікайте пиріг приблизно 30 хвилин. Поверхня пирога стане щільною і золотистою, а на дерев’яній лучинці, вставленій у центр пирога, не залишиться слідів тіста.
- Остудіть пиріг у формі на решітці 15 хвилин, потім дістаньте з форми. Подавайте гарячим або теплим.
До речі
Заливні пироги з консервами зручно випікати в скляних або фаянсових формах і в них же подавати до столу.
Господині на замітку
Сметану в цьому рецепті заливного пирога з рибними консервами легко замінить кефір, кисле молоко або будь-який інший кисломолочний продукт. Якщо кефір занадто кислий, збільште кількість соди до ¾ ч.л.
Заливний пиріг із куркою, сиром і грибами на кефірі
Найсмачніший у сімействі несолодких заливних пирогів — пиріг із куркою, грибами та сиром. Ця ситна і соковита страва мало кого залишить байдужим. Звісно, в ідеалі, гриби для неї потрібні ароматні — маслюки, підосичники, грузді. Але можна обійтися й печерицями. Підійдуть як свіжі (або заморожені), так і консервовані гриби. Сир краще взяти твердих сортів. Наш пиріг із куркою (і це буде курячий фарш), але її також можна замінити. Наприклад, на індичку.
Заливний пиріг із куркою, сиром і грибами на кефірі
Кількість порцій: 6-8
Час готування: 1 година 30 хвилин
- фарш курячий — 400 г
- гриби — 400 г
- сир твердий — 150 г
- цибуля ріпчаста — 1 шт. (100 г)
- рослинна олія — 50 г
- кінза — 10 г
- петрушка — 10 г
- сіль — 0,5 ч.л.
- перець чорний мелений — за смаком
- кефір — 400 мл
- борошно — 200 г
- яйце куряче 1ї категорії — 2 шт.
- розпушувач — 1 ч.л. з гіркою
- цукор — 0,5 ч.л.
- сіль — ¼ ч.л.
- Приготуйте тісто. У миску розбийте яйця, додайте цукор і сіль, збийте до пінки. Влийте в миску кефір і добре перемішайте.
- Борошно просійте з розпушувачем. Всипте в кефірно-яєчну суміш. Всипайте поступово, ретельно розмішуючи. Щоб прискорити і полегшити завдання, можна використовувати міксер. Готове тісто відставте хвилин на 15.
- Приготуйте начинку. Гриби почистіть і поріжте скибочками. Розігрійте сковорідку з рослинною олією. Обсмажте гриби на середньому вогні, приблизно, хвилин 10.
- Цибулю почистіть і поріжте кубиками. Кінзу та петрушку промийте, дрібно наріжте. В окрему миску викладіть фарш, додайте в нього цибулю, кінзу, петрушку, сіль, чорний мелений перець.
- Натріть сир на крупній тертці. Форму для пирога змастіть рослинною олією. Вилийте у форму приблизно половину тіста. Першим шаром покладіть гриби та розподіліть по формі.
- На гриби викладіть фарш. І накрийте все сиром. Залийте начинку залишками тіста. Розрівняйте і відправте в розігріту духовку. Випікайте за температури 180 градусів приблизно 40-45 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.
- Готовий пиріг дістаньте з духовки і дайте йому трохи охолонути.
Господині на замітку
Курячий фарш для начинки можна не обсмажувати. А ось шматочки курячого філе або, тим паче, індички краще попередньо термічно обробити. На сковорідку, розігріту з рослинною олією, покладіть на початку порізану цибулю і тушкуйте 3-5 хвилин, потім додайте шматочки філе і обсмажуйте, помішуючи, ще хвилин 5-7.