Site icon ІНСАЙДЕР

Харчова алергія – Які симптоми харчової алергії?

Чи помічали ви раптові зміни на шкірі під час вживання певної їжі? Це може бути тому, що у вас алергія на певну їжу, яка може спровокувати алергічну реакцію.

Такі алергічні реакції можуть вражати вашу шкіру, печінку та дихальні шляхи. Однак за допомогою простих профілактичних порад і запобіжних заходів ви можете контролювати його тяжкість.

Давайте докладніше розглянемо причини, симптоми та доступні методи лікування.

Чому деякі продукти викликають алергічну реакцію?

Алергічні реакції на певні продукти виникають, коли ваша імунна система реагує на білок, що міститься в цьому продукті. Ваша імунна система сприймає його як патоген і намагається його атакувати. Природно, ваш організм реагує на напад, що призводить до розвитку шкірних висипань. У деяких випадках алергічні реакції можуть стати серйозними і навіть стати загрозою для життя (анафілаксія).

У вас може з’явитися висип незабаром після їжі, на яку у вас алергія. Ви можете потрапити на рот, обличчя та шию. Але в деяких випадках у вас може розвинутися алергічний висип просто від дотику до їжі. Симптоми харчової алергії здебільшого однакові як у дорослих, так і у дітей. Лише в кількох рідкісних випадках симптоми можуть відрізнятися.

Симптоми харчової алергії

  • чхання
  • свербіж
  • Почервоніння
  • Набряк губ і обличчя
  • Нежить
  • Відчуття поколювання в роті
  • Відчуття печіння в роті.
  • Висипання
  • діарея
  • Спазми шлунка
  • блювання

Симптоми важкої харчової алергічної реакції або анафілаксії

  • Раптове падіння артеріального тиску
  • Свербіж і біль у горлі
  • Нудота і блювання
  • Проблеми з диханням
  • Висипання, що покривають великі ділянки тіла
  • Струмуючий ніс і очі
  • Прискорене серцебиття
  • Набряк на губах, роті та горлі


Дослідження показують, що майже 250-550 мільйонів людей у ​​всьому світі страждають від харчової алергії. 

Ці цифри високі в країнах, що розвиваються.

Яка їжа викликає шкірну алергію?

Американська академія алергії, астми та імунології (AAAAI) заявила, що певний тип їжі викликає алергічні реакції, такі як:

  • Яйця
  • коров’яче молоко
  • пшениця
  • Певна риба
  • Молюски
  • Горіхи
  • арахіс
  • Соя
  • желатин
  • Кукурудза
  • Насіння, як соняшник, мак і кунжут
  • М’ясо, таке як яловичина, свинина, курка і баранина
  • Насіння, найчастіше кунжуту, соняшнику, маку
  • Спеції, такі як коріандр, гірчиця і часник

Крім цих звичайних алергенних харчових продуктів, існують інші продукти, які можуть викликати алергічні реакції на вашій шкірі, як зазначено в дослідженні й освіті харчової алергії.

Крім того, якщо білок, присутній у певному харчовому продукті, схожий на білок іншої їжі тієї ж категорії, це може додатково спровокувати алергічну реакцію. Це відомо як перехресна реактивність. Наприклад, якщо у вас алергія на коров’яче молоко, у вас також може розвинутися алергія на козяче молоко, оскільки обидва вони містять однакові білки. Подібним чином люди з алергією на латекс, швидше за все, будуть мати алергію на такі фрукти, як ківі, авокадо та банан.

Харчову алергію зазвичай діагностують у ранньому дитинстві. Однак для виявлення алергенів, що викликають реакцію, також можна використовувати різні аналізи крові та шкіри в більш пізньому віці. Зазвичай у більшості людей харчова алергія переростає з віком, але вона може залишатися навіть на все життя.

Доступні варіанти лікування висипань від харчової алергії

1. Очищення

Коли ви відчуєте перший інстинкт розвитку алергічної реакції, очистіть рот або ділянку тіла, на яку потрапив продукт, який, напевно, викликає алергію. Якщо можливо, швидко прийміть душ, щоб зменшити ефект алергічної реакції та запобігти її подальшому.

2. Використовуйте крем або гель

Якщо у вас вже з’явилися висипання на шкірі, ви можете використовувати безрецептурний протиалергічний заспокійливий крем або гель на уражених ділянках тіла. Вибирайте креми або гелі, які містять заспокійливі компоненти, такі як алое вера або кокосова олія.

3. Антигістамінний засіб

Антигістамінний препарат є широко використовуваним препаратом, який запобігає різним симптомам алергії. Це допомагає зменшити запалення на шкірі, а також контролює свербіж навколо висипань. Доступні різні безрецептурні антигістамінні препарати, кожен з яких складається з різних активних інгредієнтів.

Антигістаміну потрібен час, щоб проникнути в організм і почати діяти. Можна приймати всередину або застосовувати місцево. Однак уникайте змішування його з іншими ліками. Проконсультуйтеся з лікарем перед прийомом будь-яких ліків і дотримуйтесь інструкцій.

4. Епінефрин (Адреналін)

Це слід використовувати, коли алергічні реакції є серйозними (анафілаксія). Пам’ятайте, що це екстрений препарат, який не слід приймати без поради лікаря.

5.Зверніться до лікаря

Якщо у вашої дитини є алергія на певні продукти харчування, краще отримати консультацію професійного дієтолога або дієтолога. Це не тільки допоможе вашій дитині уникнути будь-яких висипань харчової алергії, але й вирішить довгострокові проблеми зі здоров’ям.

Якщо ви дорослий і у вас раптово почали розвиватися алергічні реакції на певні продукти, зверніться до алерголога, щоб поставити діагноз і порадити запобіжні заходи та лікування.

Як діагностуються висипання від харчової алергії?

1. Для того, щоб виявити, чи ваші висипання викликані алергічними реакціями на певні продукти, ваш лікар може попросити вас пройти радіоалергосорбентний аналіз крові. Цей аналіз крові виявить кількість антитіл, які виробляє ваша імунна система. Ваш лікар визначить харчовий алерген, побачивши підвищений рівень певних антитіл у вашому організмі.

2. Ще один метод діагностики харчової алергії – це шкірний тест на алергічну реакцію, який також відомий як тест на подряпини або шкірний тест. Це допомагає лікареві визначити речовину, яка викликає алергічну реакцію у вашому організмі. Шкіру на передпліччі зазвичай дряпають голкою, щоб крапля алергену потрапила всередину шкіри. Якщо ваша шкіра почервоніла або свербить, швидше за все, у вас алергія на певну речовину.

3. Ваш лікар може також попросити вас вести харчовий щоденник. Це найпростіший спосіб визначити, яка їжа викликає у вас алергічну реакцію. Після постановки діагнозу вам потрібно уникати продуктів, що викликають алергію, щоб запобігти будь-яким симптомам. Цей процес називається виключенням і зміною дієти.

Як довго триває харчова алергія?

Для появи харчової алергії може знадобитися час, залежно від продукту та кількості з’їденого. У деяких випадках для появи шкірних висипань потрібні години, оскільки вашій імунній системі потрібен час, щоб відреагувати на їжу. Але іноді ви можете помітити миттєву реакцію.

Зазвичай, коли ваша імунна система стабілізується, симптоми повільно зникають. Якщо ви приймаєте ліки від шкірних висипань, воно за короткий час зменшить подразнення та дискомфорт. Але може знадобитися день або два, щоб ваша шкіра повернулася до нормальної форми. Крім того, подряпини погіршують висипання на шкірі. Це може призвести до того, що шкірні висипання залишаються на більш тривалий період, а також призвести до серйозних шкірних інфекцій.

Дослідження показують, що в деяких випадках існує ймовірність появи другої хвилі харчової алергії. Незважаючи на те, що це дуже рідкісне явище, краще вжити заходів обережності.

Різниця між харчовою алергією та харчовою непереносимістю


Висипання при харчовій алергії

Харчова непереносимість

Харчова алергія виникає, коли ваша імунна система атакує білки, що містяться в певній їжі, вважаючи її патогеном.

Харчова непереносимість — це в основному проблема травлення, яка має подібні симптоми, як харчова алергія.

Висип при харчовій алергії з’являється протягом декількох хвилин або годин після вживання їжі, на яку у вас алергія.

Харчова непереносимість може призвести до появи не сверблячих висипань на руках, які також називають курячою шкірою. Це відбувається з часом.

Харчова непереносимість може призвести до появи не сверблячих висипань на руках, які також називають курячою шкірою. Це відбувається з часом.

При харчовій непереносимості невелика кількість може не створити великої проблеми.

Згідно з даними Американської академії алергічної астми та імунології, у багатьох випадках, спочатку запідозрених як харчова алергія, пізніше діагностується харчова непереносимість. Тому самодіагностика не рекомендується. Якщо у вас з’явилися висипання після вживання певної їжі, зверніться до лікаря, щоб визначити стан.

Висновок

Найкращий спосіб уникнути харчової алергії – це назавжди виключити продукт зі свого раціону, коли ви зможете визначити алерген. Ви можете відвідати лікаря та отримати медичну пораду щодо лікування захворювання. Однак важливіше діагностика, щоб вжити необхідних заходів для її запобігання. Ваш лікар запропонує різні тести, щоб з’ясувати точні причини та порадити, що можна і чого не робити. Окрім прийому ліків, обов’язково дотримуйтеся здорового способу життя, дотримуйтесь здорової дієти та вживайте необхідних заходів, щоб уникнути повторення цього.

Exit mobile version