Site icon ІНСАЙДЕР

Чай з обліпихою. Користь, як зробити з листя, ягід, замороженої

Обліпиха цінується за свої корисні властивості. Вона має приємний смак, надзвичайно багата на корисні мікроелементи, допомагає підняти імунітет і відновити захисні властивості організму. Цінну ягоду можна їсти просто так, наприклад, з цукром, а можна заварювати з нею корисний чай, тим більше, що вона відмінно поєднується з іншими компонентами (м’ятою, імбиром, журавлиною, шипшиною), що дозволяє готувати безліч варіантів напоїв з різними смаками.

Склад ягід та листя обліпихи

Те, що обліпиха і чайний напій з неї мають величезну користь і благотворно впливає на організм, було відомо ще в Стародавньому Китаї. Нерідко відвар вживали спортсмени, що підвищувало їхню витривалість і допомагало відновлюватися після важких фізичних навантажень. Для приготування чаю чи відвару годяться всі частини рослини: кора, листя, гілки. Однак найбільшу цінність представляють все ж таки плоди (самі ягоди) обліпихи, оскільки саме вони надзвичайно багаті на корисні речовини.

У складі листя та ягід обліпихи були виявлені:

Міститься у 100 г ягід % від денної норми
Вітамін С (аскорбінова кислота) 200 мг 222,25
Вітамін А (ретинол) 250 мкг 28
Вітамін Е (токоферол) 5 мг 33
Вітамін Н (біотин) 3,3 мкг 6,5
Магній (Mg) 30 мг 7,4
Калій (K) 193 мг 7,6
Залізо (Fe) 1,4 мг 7,9
Кремній (Si) 3,3 мг 10,5
Мідь (Cu) 240 мкг 23,5

Крім того, що вчені виявили в обліпихі дуже високу концентрацію вітамінів і мікроелементів, зазначених у таблиці, вони також встановили, що її плоди містять у достатній кількості:

  • вітамін К (філлохінон);
  • ряд водорозчинних вітамінів підгрупи В (тіамін, рибофлавін, нікотинамід);
  • природні цукру: глюкозу та фруктозу, які на відміну від сахарози засвоюються повільніше і не провокують різкого підвищення цукру в крові.

Є у складі ягід та листя обліпихи:

  • корисні жирні кислоти (поліненасичені Омега-3 та Омега-6);
  • органічні кислоти (яблучна та винна);
  • дубильні речовини;
  • природні антибіотики;
  • ефірні масла.

Завдяки вдалому поєднанню всіх вхідних до складу хімічних сполук обліпихове листя і ягоди мають унікальні властивості, які також зберігаються і при приготуванні чайного напою з них.

Чим корисний чай обліпихи, показання до прийому

Чай з обліпихою, користь якого для організму величезна, застосовують при захворюваннях та станах:

  • загальна нестача вітамінів та мінеральних речовин;
  • ослаблений імунітет, профілактика простудних захворювань, ГРЗ, ГРВІ, грипу;
  • при різних інфекційних та грибкових захворюваннях;
  • для поліпшення стану волосся, запобігання їх випаданню, для краси нігтів, шкіри (особливо при акне);
  • при гіпертонічній хворобі для нормалізації кров’яного артеріального тиску;
  • для профілактики утворення тромбів, розрідження крові;
  • при порушенні обміну речовин, підвищеному рівні холестерину;
  • при неврозах, депресіях, безсонні, хронічній втомі, труднощі з концентрацією уваги,
  • при гепатитах нормалізації роботи печінки;
  • за наявності офтальмологічних проблем – катарактах, порушенні сутінкового зору, кон’юнктивітах;
  • при подагрі, артриті (обліпиха сприяє регенерації хрящової тканини);
  • у період менопаузи, при клімаксі;
  • за дотримання суворої дієти, активної втрати маси тіла.

З листям

Чай з обліпихою, користь якого велика при низці патологій і захворювань, можна заварювати з різних частин рослини. Найчастіше для цього використовують або листя, або самі ягоди. Незважаючи на те, що всі найцінніші нутрієнти сконцентровані саме в жовтих ягодах, листя та кора обліпихи також корисні.

Вони містять унікальний природний аналог серотоніну – алкалоїд гіпофаїн, який допомагає справлятися з депресивними станами, страхами і неврозами. Дана речовина позитивно впливає на діяльність мозку, сприяючи поліпшенню пам’яті, і допомагає позбавитися труднощів пов’язаних із розсіяністю, загальмованістю та зниженою концентрацією уваги.

Ще листя і деревина обліпихи багаті на таку унікальну речовину як гіпорамін, яка є комплексом поліфенолів, що мають виражений противірусний ефект. На основі витяжки (екстракту) листа обліпихи випускають протизастудні фармакологічні препарати, які дозволяється вживати навіть у період вагітності та годування груддю.

З ягодами

Максимальну ж користь організму приносять ягоди обліпихи, з яких готують різні чаї, настоянки та відвари. Такі напої мають всебічний вплив на організм, володіючи тонізуючим, протизастудним, жироспалюючим та імуномодулюючим ефектом.

Регулярне вживання чаю з ягід обліпихи допомагає:

  • налагодити роботу ШКТ, покращити перистальтику кишечника;
  • нормалізувати обмінні процеси у організмі;
  • прискорити загоєння ран та виразок (як зовнішніх, так і внутрішніх);
  • знизити ризики розвитку хвороб судин та серця, діабету 2-го типу;
  • покращити мозковий кровообіг;
  • впоратися з мігренями та нападами нудоти (запамороченнями, занепадом сил);
  • справлятися із наслідками алкогольної інтоксикації.

Протипоказання та можлива шкода

Чай з обліпихою може принести організму не тільки користь, а й шкоду, тому важливо знати, в яких випадках напій з цією ягодою можна пити з обережністю, а в яких краще взагалі повністю утриматися від його вживання. Повністю заборонено їсти ягоди обліпихи та пити різні чаї та відвари як з ягід, так і з інших частин рослини при індивідуальній непереносимості.

Обліпиху, поряд з яскраво забарвленими фруктами та овочами червоного, жовтого та помаранчевого кольорів, відносять до високоалергенних продуктів, тому пробуючи продукт вперше (особливо в дитячому віці), а також за наявності алергії на іншу їжу, не слід з’їдати за один раз відразу багато ягід або пити у великих кількостях обліпиховий чай. І тут краще пробувати усе це потроху, спостерігаючи за реакцією організму.

Не рекомендується вживати чай обліпихи при захворюваннях і станах:

  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, панкреатит у стадії загострення;
  • харчові отруєння, пов’язані з кишковим розладом;
  • жовчнокам’яна та сечокам’яна хвороба;
  • Підвищена кислотність шлункового соку.

Заготівля сировини для чаю

Період цвітіння обліпихи посідає кінець літа початок осені, а повністю ягоди визрівають вже до кінця жовтня. Саме в цей час ягода максимально наливається, стає пружною і набуває характерного помаранчевого кольору. Збирати дозрілі ягідні плоди з кущів досить складно, тому що вони мають досить дрібні розміри, тому зазвичай їх намагаються захоплювати долонею цілою жменею, після чого акуратно зміщують долоню від верху до низу.

Існує і інший більш простий спосіб збирання обліпихи, коли ягодам дають примерзнуть настанням перших холодів на кущі з і потім їх у такому підмороженому вигляді обтрушують на підготовлений на землі матеріал (тканина, агроволокно). Завдяки подібному природному заморожуванню ягоди легко відокремлюються від плодоніжки, що суттєво полегшує роботу. Після збору сировину поміщають у морозильну камеру, де може зберігатися близько півроку.

Заготівля пагонів та листя обліпихи повинна на відміну від ягід проводитися раніше – з початку березня до середини травня, коли в кущі активно йде процес руху соку. У цей час концентрація корисних нутрієнтів у сировині буде максимальною. Зібрані гілки та листя просушують у затемненому місці та зберігають до наступного сезону у скляних баночках або полотняних мішечках з натуральних тканин.

Рецепти чаю з обліпихою, дія на організм, правила прийому

Чай з обліпихою, користь якого величезна, можна заварювати різними способами. Технологія приготування напою в різних рецептах не особливо відрізняється, змінюються лише додаткові компоненти, які посилюють, додатково розкривають смак і корисні властивості обліпихи.

Класичний рецепт зі свіжими або замороженими ягодами

Згідно з класичною рецептурою чай обліпихи готують, використовуючи ферментований чорний чайний лист (можна брати також і зелений).

Для приготування знадобиться:

  • 2-3 ст. заварювання;
  • 100-150 г ягід обліпихи;
  • 0,5 л води;
  • мед.

Можна брати ягоди у будь-якому вигляді – свіжому, замороженому, сушеному.

Готують чай так:

  1. Свіжі або морожені ягоди розминають або пробивають блендером на низьких обертах, заливають 125 мл гарячої води і дають постояти 5-7 хв. Крутим окропом обдавати плоди не можна, так само як і не можна їх кип’ятити (проварювати), тому що від гарячої обробки вони розгублять всі корисні властивості. Якщо беруться сушені ягоди, то вони просто відразу заливаються гарячою водою і настоюються трохи довше – 12-17 хв.
  2. Поки обліпиховий настій натягується, у чайнику заварюють звичайний чай, заливаючи його 375 мл окропу.
  3. Коли пюре обліпихи настоялося, його змішують з основним чорним або зеленим чаєм в заварювальної ємності або ж порційно додають по 2-3 ч.л. складу в кожну кухоль і розмішують напій, що вийшов. За бажання вживати його можна вприкуску з медом.

З листям обліпихи

Для приготування чайного напою можна брати не тільки ягоди обліпихи, але й заздалегідь заготовлений лист, який має бути сухим. В цьому випадку для заварювання чаю на 1 склянку води (250 мл) беруть 1-1,5 ст. сухої подрібненої сировини. Розсип висушеного листя обліпихи заливають окропом, як і звичайний чорний або зелений чай. Потім напою дають настоятися 10-15 хв. Для покращення смаку при заварюванні в чай можна додавати імбирний корінь, м’яту або мелісу, лимон, журавлину, малину.

З корою обліпихи

Кору, як і листя, заготовляють заздалегідь у період руху соку з березня по травень. Слід зазначити, що кору обліпихи для приготування чаю використовують значно рідше, ніж ягоди чи листя, хоча вона, як і листок, є унікальним джерелом серотоніну, який допомагає боротися з депресією та покращує мозковий кровообіг. Правда для заварювання чаю з-за гіркоти лише одну деревину не використовують, а додають у напій і ягоди, і лист.

Для приготування 0,5л чаю беруть 3-4 ч. л. суміші:

  • сушеної кори;
  • листя;
  • плодів обліпихи.

Всі компоненти перемішують, при необхідності подрібнюють і відправляють у термос, куди заливають гарячу, але не киплячу воду і дають настоятися 1,5-2 години.

З імбиром

Імбир популярна азіатська пряність, з якої часто готують напій, що зігріває, а також використовують як добавку при заварюванні чорного або зеленого чаю. Завдяки імбиру напої набувають яскравого насиченого смаку та приємної гостроти. Імбир має цілу низку корисних властивостей, його п’ють при застудах, але особливо він цінується за свою здатність вражати ракові клітини. У поєднанні з обліпихою імбир допоможе підняти імунітет, швидко усунути симптоми застуди та повернути організму бадьорість та сили. Заварити такий чай дуже просто.

Для його приготування краще брати:

  • крупнолистовий чорний або зелений чай;
  • свіжий корінь імбиру;
  • ягоди обліпихи.

Спочатку слід заварити основний чай за звичною технологією і відразу ж додати до нього 2-3 ст.л. тертого кореня імбиру. Імбир можна і не очищати від шкірки, достатньо буде ретельно промити його під проточною водою. Обліпі слід дати настоятися окремо, затока 2-3 ст.л. ягід теплою водою і залишивши на 10-12 хв., покривши рушником. Після того, як обліпиховий відвар настоїться, його відціджують і з’єднують з основним чаєм з імбиром, п’ють у теплому вигляді.

З лимоном

Чай з обліпихою та лимоном буде надзвичайно корисний при застудних захворюваннях, а також після перенесеного грипу та ГРВІ. Такий напій містить дуже високу концентрацію вітаміну С, так як і в лимоні, і обліпиха є багато цієї речовини. Для приготування такого чаю цілий лимон добре промивають під водою і розрізають на 2 половини, після чого видавлюють з них сік.

Морс обліпихи готують за інструкцією:

  1. 3-4 ст. л. ягід заливають досить гарячою, але не киплячою водою.
  2. Розминають плоди та дають постояти напою близько 10 хв.
  3. Вижаті половинки лимонів не викидають, а дрібно ріжуть або пробивають блендером з невеликою кількістю віджатого раніше соку і з’єднують з обліпихою.
  4. У кухоль із завареним чорним або зеленим чаєм додають пюре обліпихи, лимонний сік.

З грушею

Ягоди обліпихи відмінно поєднуються з грушею, чай із такою фруктово-ягідною добавкою має дуже незвичайний та приємний смак.

Для приготування напою беруть:

  • стиглу грушу;
  • 3-5 ч. л. чорного чаю;
  • 1 л води;
  • 200 г ягід обліпихи;
  • мед.

Готують грушево-обліпиховий чай так:

  1. Спочатку ягоди перетирають м’якою, а грушу нарізають на невеликі часточки.
  2. Чорний чай заварюють у великому чайнику і вкривають чимось теплим (рушником, ковпаком).
  3. Через 5-7 хв в чайник для заварювання кладуть нарізані шматочки груші і пюрированную обліпиху. Напій наполягають ще 10-12 хв., після чого розливають його по чашках і вживають у прикуску з медом.

З іван-чаєм

Вузьколистий кипрей або іван-чай відмінно поєднується з обліпихою. Зазвичай з ним заварюють лист обліпихи, а не ягоди, але і з ними чайний напій виходить дуже смачним. Для його приготування беруть у рівних частинах обидва компоненти.

Процес заварювання:

  1. Щоб аромат чаю відкрився максимально заварювальний чайник усередині обдають окропом, після чого кладуть у нього підготовлену сировину. Якщо використовуються свіжі або заморожені ягоди, їх попередньо розминають до стану пюре, сухі ягоди кладуть у чайник відразу.
  2. Заварювання заливають гарячою водою, дотримуючись наступних пропорцій на 1 ч.л. іван-чаю та 1 ч.л. обліпихи беруть 250 мл води. Вода має бути досить гарячою, але не киплячою.
  3. Чай наполягають 15-20 хв. і потім п’ють із медом або імбирно-лимонним джемом.

З журавлиною

Журавлина, як і обліпиха, містить багато вітаміну С і тому чай з цих двох компонентів добре підійде для використання в період сезонних застуд і грипу.

Для приготування беруть:

  • 2-3 ст. журавлини;
  • 2-3 ст. обліпихи;
  • 0,5 л води;
  • підсолоджувач (мед, цукор, солодкий апельсин чи яблуко).

Пропорційне співвідношення ягід може бути й іншим, так як журавлина все ж таки досить кисла ягода і якщо її смак здається занадто нудотним, то можна брати її і менше.

Готують чай так:

  1. Ягоди добре промивають і розминають, використовуючи м’ялочку або занурювальний блендер (на цьому етапі можна відразу додати цукор).
  2. Отриману масу-пюре поміщають у чайник для заварювання і заливають недавно закипілою водою (її температура повинна бути менше 100С, приблизно 90-95С).
  3. Настоюють ягідний чай 10 хв. після чого, не проціджуючи, розливають по чашках. Якщо цукор не додавався, то пити готовий напій можна вприкуску з медом. Також для надання напою насолоди при заварюванні в чайник можна покласти порізаний скибочками солодкий апельсин або яблуко, додати для аромату корицю.

З шипшиною

Шипшина також як лимон і журавлина дуже багатий на вітамін С. При заварюванні плодів дикої троянди виходить чудовий насичений напій, так що використовувати додаткову заварку чорного або зеленого чаю немає необхідності.

Для приготування відвару:

  1. Беруть 9-16 шт. плодів шипшини, подрібнюють і кладуть у термос, який заливають гарячою водою.
  2. Поки що відвар 10-15 хв. набирає міцність і натягується, готують пюре з ягід обліпихи.
  3. Плоди мнуть і заливають не дуже крутим окропом, після чого наполягають пюре, що вийшло, близько 10 хв.
  4. Перед подачею в кухлі з’єднують шипшинний відвар (2/3 об’єму чаші) і обліпихову масу (відповідно 1/3 об’єму чаші, що використовується) і п’ють.

Як і в попередніх випадках для надання напою солодощі можна його вживати вприкуску з натуральним медом.

З м’ятою

М’ята очищає судини, активізує роботу мозку і чудово освіжає та бадьорить. Також ця рослина містить багато вітаміну С і тому в поєднанні з обліпихою має на організм тонізуючу, імуномодулюючу та протизастудну дію.

Для приготування чаю з м’яти та обліпихи беруть:

  • обліпиху (ягоди заморожені чи свіжі) – 3-4 ст.л.;
  • лимон -1 шт.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • чай чорний – 1 ст. л.;
  • воду – 500 мл;
  • м’яту перцеву свіжу – 5-6 гілочок.

Технологія приготування напою така:

  1. Листя м’яти відокремлюють від стебла і добре промивають під проточною водою.
  2. Потім миють лимон і розрізають на часточки середнього розміру.
  3. Закипілою водою обдають чайник і кладуть у нього чорний чай, м’яту та лимон. Після цього його вкривають і дають наполягати напій протягом 7-10 хв.
  4. Поки процес іде, і напій набирає міцність, готують обліпиху. Роблять це як і в інших раніше описаних рецептах – промиту ягоду проминають товкучкою або ручним занурювальним блендером.
  5. Після цього розім’яту кашку з обліпихи з’єднують із медом і добре розмішують.
  6. У чашки порційно кладуть невелику кількість медово-обліпихового складу, що вийшов, і заливають настояним чаєм.

З малиною

Чай з обліпихою набуде зовсім нового і дуже незвичайного смаку, якщо в нього додати малину. Однак у цьому випадку слід пам’ятати, що малина не дуже добре поєднується з чорним чаєм, тому що при такій комбінації малина втрачає свої смаки, тому в якості бази краще брати зелений або фруктовий чай.

Щоб приготувати такий чай, свіжі ягоди обліпихи і малини розтирають у пюре і додають прямо в чашку, перед тим як залити в неї заварений заздалегідь чай. Такий напій має противірусну та тонізуючу дію, тому може застосовуватися при ГРВІ, грипі та у відновлювальний період після подібних перенесених застудних захворювань.

З мелісою

Меліса дуже схожа на м’яту, проте відрізняється від неї тим, що має не лише ментоловий присмак, а й лимонний. Обидві рослини є лікарськими та чудово поєднуються з обліпихою. Заварюють чай з обліпихою та мелісою, так само як і з м’ятою, попередньо розім’явши 2-3 ст.л. обліпихи в пюре і заваривши в окремій ємності (термосі або чайнику) чорний чай із листям рослини. Після того як чай настоїться в нього додають кашку обліпихи (можна з медом) кожному окремо в кухоль порційно.

З прянощами

З обліпиховим чаєм чудово поєднуються такі прянощі як:

  • кориця;
  • гвоздика;
  • м’ята;
  • ваніль;
  • мускатний горіх;
  • кардамон;
  • імбир.

Кожна з них здатна надати напою особливого смаку і аромату. Додають прянощі в готовий чай обліпихи в перемеленому вигляді за смаком, зазвичай маленькими дрібками.

Як часто можна пити чай із обліпихою?

Чай з обліпихою, користь якого для організму неоціненна, слід вживати в міру, тому що плоди, кора і листок даного чагарника мають багато біологічно активних речовин, які, надходячи в кров у надлишкових кількостях, можуть викликати небажані реакції – свербіж, висипання, почервоніння очей. та шкірних покривів. Тому пити такий напій слід не частіше 3-4 разів на тиждень не більше 2 кухлів на день.

Ознаки передозування та побічні ефекти

Ознаки передозування чаєм обліпихи спостерігаються вкрай рідко. Таке можливе лише при надмірному споживанні чаю на порожній шлунок, наприклад, при дотриманні суворої дієти.

При цьому можуть спостерігатися:

  • нудота;
  • блювання;
  • загальне нездужання;
  • розлад стільця;
  • гіркота в роті;
  • кишкова колька.

Також такі явища можуть спостерігатися при непереносимості ягоди.

Обліпиха є унікальним продуктом, в якому лікувальний ефект від його прийому поєднується з чудовими смаковими характеристиками. Для приготування чаю можна використовувати не лише ягоди, а й гілки, кору чи листя рослини. Приготовлений напій має цілу низку корисних властивостей: бадьорить, допомагає впоратися з застудою та зміцнити імунітет, нормалізувати роботу внутрішніх органів. Можна покращити смак чаю, додаючи в нього прянощі та інші рослини, з якими обліпиха поєднується і ще краще розкривається її аромат, посилюється цілюща дія на організм.

Відео про чай з обліпихи

Як приготувати чай з обліпихи?

Exit mobile version